Chinese kruiden zijn niet alleen heel lekker, ze hebben ook veel andere voordelen. Ter ere van het Chinees nieuwjaar lichten we in dit artikel 8 Chinese kruiden en specerijen uit die niet in jouw kruidenkastje mogen ontbreken.
Bij Chinese kruiden denk je misschien aan hele exotische kruiden die we in West-Europa niet kennen. Niets is minder waar; doordat we vroeger veel specerijen uit Azië naar Europa hebben verscheept, zijn verschillende Chinese kruiden zo’n standaard onderdeel geworden van onze keuken dat je het je niet eens realiseert. Onder Chinese kruiden en specerijen vallen onder andere:
Een groot deel van dit lijstje bestaat dus uit kruiden waar je al bekend mee bent en die je waarschijnlijk al regelmatig gebruikt. Daarnaast heb je ook de in Nederland minder bekende, en toch veel gebruikte Chinese kruiden zoals Szechuanpeper, ook wel sichuenpeper genoemd.
Zoek je een Chinese kruidenmix, dan zit je goed met een van ‘s werelds bekendste en oudste kruidenmixen: vijfkruidenpoeder. Dit bestaat uit sichuanpeper, anijszaad, venkelzaad, kaneel en kruidnagel. En er is niet voor niets gekozen voor deze 5 kruiden. Elk van de vijf kruiden representeert één van de vijf basissmaken van de Chinese keuken: zoet, zuur, bitter, zout en hartig.
Wil je met Chinese kruiden koken? Hieronder beschrijven we waar alle hierboven genoemde kruiden perfect voor geschikt zijn:
Gember is vanwege de frisscherpe smaak erg lekker in zowel zoete als hartige gerechten. Denk aan babi ketjap, babi pangang, visgerechten en sushi. Let op: gemberpoeder heeft een nog scherpere smaak dan verse gember. 1 theelepel poeder staat gelijk aan 2 centimeter verse gember.
Steranijs is niet alleen lekker in de thee, het vormt ook een goede combinatie met (varkens)vlees, vis of door de rabarber. Steranijs brengt ondanks (of eigenlijk dankzij!) zijn sterke, zoete karakter de smaak van het hoofdingrediënt nog meer naar voren.
De citrusachtige smaak van koriander is een interessant gespreksonderwerp; de een vindt het heerlijk, de ander vindt het naar zeep smaken! Meer over deze haat-liefdeverhouding lees je in ons blog “Waarom de een wel van koriander houdt en de ander niet”. Als je wel van koriander houdt, past het in zowel zoete als hartige gerechten en gaat het goed gepaard met specerijen zoals komijn, chilipeper en knoflook.
Knoflook is één van de scherpzoete, veelzijdige Chinese kruiden die je bij bijna elk gerecht kunt inzetten als smaakmaker. Vlees, vis, gevogelte, soep, sauzen, marinades, salades, groenten; noem maar op.
Maak je gerechten krachtiger en pittiger met de smaak van zwarte peper. Dit is de populairste specerij ter wereld - en niet voor niets. Het past bij enorm veel verschillende gerechten en ingrediënten. Peper voeg je altijd pas aan het eind van de bereiding toe, zodat de smaak niet vervliegt.
De warme, rijke smaak van kruidnagel gaat samen met zowel zoete als hartige gerechten; bijvoorbeeld met zoete gerechten die appels, sinaasappels of pompoen bevatten, of hartige gerechten zoals een stoofpot met rund- of lamsvlees. Combineer kruidnagel eenvoudig met andere kruiden en specerijen zoals gember, foelie, kaneel en nootmuskaat, of met salie en peper voor een unieke smaak.
In eerste instantie smaakt szechuanpeper meer als peper, terwijl de nasmaak lijkt op de smaak van citroenrasp. Heel verschillend, en daardoor erg interessant. Tel daarbij een tintelend en doof gevoel op aan je lippen en het puntje van je tong, en je hebt één van de meest unieke Chinese kruiden te pakken.
Door vijfkruidenpoeder toe te voegen aan een heet gerecht, geef je het wat verkoeling. Het past vooral bij hartige Aziatische gerechten, maar je kunt altijd experimenteren door het ook aan andere maaltijden toe te voegen. Wie weet creëer je wel een signature gerecht!
Wist je dat Chinese kruiden niet alleen voor hun smaak worden ingezet? Ze zijn ook populair op het gebied van gezondheid, geneeskracht en spiritualiteit. Lees hieronder een aantal doelen waarvoor Chinese kruiden gebruikt worden:
Gember helpt het lichaam bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het opnemen van de juiste voedingsstoffen. Het bevat veel vitamines en staat bekend als een vetverbrander. Gember heeft daarnaast een kalmerend effect op de darmen. Het werkt dus als een antioxidant; het stimuleert de spijsvertering en verlicht een opgeblazen gevoel.
Wist je dat cholesterolverlagend werkt én je immuunsysteem bevordert? Door knoflook te eten kun je dus een verkoudheid en griep voorkomen.
Heb je last van buikkrampen? Dan kan steranijs helpen; deze specerij werkt namelijk als antioxidant en bevordert daardoor de spijsvertering. In de traditionele Chinese geneeskunst wordt steranijs al eeuwenlang gebruikt als antiviraal middel. Inmiddels weten we dat het ook effectief is tegen bacteriën en schimmelziekten.
Eén van de gezondste Chinese kruiden is koriander. Het is gezond op meerdere vlakken:
Lees meer over de gezonde werking van koriander.
Zwarte peper bevat antioxidanten, heeft ontstekingsremmende eigenschappen én kan het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen. Maar let op; het eten van teveel zwarte peper kan leiden tot brandend maagzuur of indigestie.
Naast de ontstekingswerende en antibacteriële werking van kruidnagel, bevat het ook verschillende vitamines: B12, C, E en K. Daarnaast is het ook goed voor je spijsvertering en wordt het door Spaanse onderzoekers zelfs een ‘superfood’ genoemd.
Chinese kruiden kopen? Bij Natural Spices vind je 100% natuurlijke kruiden en specerijen (plus sauzen en marinades!) met minder calorieën, vet, zout en suiker. Zo kun je écht gezond eten, zonder in te leveren op smaak. Benieuwd naar de kruiden van andere wereldkeukens? Lees ons blog over de beste kruiden en specerijen voor Indiase gerechten, of bekijk ons aanbod van kruiden per keuken