Al zie je het niet vaak terug in het eindresultaat, toch wordt dit kruid vaak gebruikt om een heerlijk citrusachtige smaak toe te voegen aan allerlei gerechten. We hebben het natuurlijk over: citroengras. Citroengras, of sereh, zoals het wordt genoemd in Indonesië, is een veelgebruikt kruid in de Aziatische keuken. Zo is het een van de belangrijkste ingrediënten in de wereldberoemde Thaise Tom Yum soep en wordt het in allerlei Aziatische stoofpotten mee gestoofd om de smaak rijker en gebalanceerder te maken.
In deze blog nemen we je mee in wat citroengras precies is. Ook vertellen we wat precies de verschillen zijn tussen vers en gemalen citroengras. Daarna gaan we natuurlijk in op een paar gerechten waarin citroengras gebruikt wordt, waaronder de authentieke Tom Yum soep. Klaar om in de wereld van deze ultieme Aziatische smaakmaker te duiken? Mooi, laten we beginnen!
Citroengras is dus een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken. Het is een plant die behoort tot de grassenfamilie (maar dat had je vast al opgemaakt uit de naam van dit kruid). Deze plant komt in Indonesië en Maleisië in de natuur voor, waar het al sinds jaar en dag gebruikt wordt op allerlei manieren. Ze gebruiken het om mee te koken, maken er thee van, eten de wortel als snack en gebruiken het zelfs als medicijn.
Het wordt gebruikt in de geneeskunde omdat citroengras zowel ontstekingsremmende als antioxidante eigenschappen heeft. Door citroengras te gebruiken in je gerechten of door er thee van te trekken, maak je dus je eigen natuurlijke medicijn waarmee je je lichaam schoon houdt. Naast bijzonder smaakvol ook nog eens hartstikke goed voor je dus!
Je kunt citroengras in de meeste winkels vinden in zowel zijn verse als gemalen variant. In principe kun je met beide varianten hetzelfde, namelijk het toevoegen van die verfrissende citrusachtige smaak, echter zitten er zeker wat verschillen tussen de twee varianten. De belangrijkste verschillen hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Om te beginnen is gemalen citroengras veel langer houdbaar dan vers citroengras. In een luchtdicht potje kun je gemalen citroengras tot wel een jaar bewaren totdat het zijn smaak verliest. Dat terwijl je vers citroengras tot ongeveer 3 weken in de koelkast kan bewaren. Dat betekent dus ook dat je vaak nog even een tripje moet maken naar de toko als je vers citroengras wilt gebruiken, terwijl je gemalen citroengras zo kunt pakken uit je kruidenla.
En heb je wel eens een curry of soep gegeten waarbij je om de stukken citroengras moet eten? Dat is nog een goede reden om de gemalen variant in plaats van de verse versie van dit kruid te gebruiken. Hoef je niet te vissen naar stukjes citroengras in je curry of soep, maar kun je gewoon lekker genieten van het gerecht.
Hoewel we nu de voorkeur aan de gemalen variant lijken te geven, zijn er toch toepassingen waar je echt verse citroengras nodig hebt. Mocht je bijvoorbeeld thee willen gaan zetten met citroengras, dan heb je toch echt de verse variant nodig. Een thee trekken van gember en citroengras is trouwens erg lekker en goed voor de gezondheid! Het heeft diverse gezondheidsvoordelen en is daarnaast ook nog eens lekker fris van smaak. (In deze blog lees je meer over de gezondheidsvoordelen van gember.) Zeker het proberen waard.
Wel weet je met gemalen citroengras waar je aan toe bent. De smaak is namelijk consistent. Dat in tegenstelling tot de verse variant. Twee stengels citroengras kunnen namelijk een totaal verschillende smaakintensiteit hebben, afhankelijk van de versheid en de grootte van de stengel.
De mensen die de voorkeur geven aan vers citroengras doen dat voornamelijk omdat deze een intensere smaak zou hebben dan gemalen citroengras. Ook bevatten sommige potjes gemalen citroengras additieven en E-nummers die je kunt vermijden door vers citroengras te gebruiken. Echter, in de gemalen citroengras die je in ons assortiment vindt, vind je ook geen additieven en E-nummers–je maakt daarmee dus een verantwoorde keuze. Met onze kruiden willen we het voor iedereen mogelijk maken op een gezonde en verantwoorde manier te genieten. En we willen graag laten zien dat je daarvoor niet hoeft in te leveren op smaak!
Hierboven heb je kunnen lezen wat citroengras of sereh is en wat de verschillen zijn tussen vers en gemalen citroengras. Qua smaak zullen de verse en gemalen variant ongeveer hetzelfde toevoegen aan je gerechten. Kies een variant die voor jou werkt, dan kunnen we er mee aan de slag! Hoe? Dat gaan we nu laten zien. Hieronder nemen we je namelijk mee in twee makkelijke en gezonde gerechten waar citroengras in gebruikt wordt.
Eerst Tom Yum soep, misschien wel het bekendste gerecht waar je citroengras in kunt vinden. Dit gerecht is een heerlijke Thaise groentesoep, die bekendstaat om zijn licht pittige en ietwat zure smaak, waar het citroengras verantwoordelijk voor is.
We beginnen met de klassieke aromaten van de Aziatische keuken. Hiervoor verhit je een eetlepel olie, waarin we fijngesneden ui, knoflook en gember gaan bakken. Wanneer de aromaten zacht zijn, nemen we voor een portie voor 2 à 3 personen een liter groentebouillon, die we toevoegen aan de pan. Een huisgemaakte is natuurlijk het lekkerst, maar met een bouillon op basis van een smaakvolle bouillonpoeder wordt deze soep ook heerlijk.
Aan de bouillon voegen we 200 gram in plakjes gesneden champignon, een in parten gesneden tomaat, 1 eetlepel gemalen citroengras, 3 limoenbladeren en 2 fijngehakte chilipepers toe aan de bouillon. Mocht je graag een proteïne toevoegen aan je soep, dan is dit het moment om dat te doen. Blokjes tofu of reepjes fijngesneden kip werken erg goed in een Tom Yum soep! Dit laten we vervolgens een kwartier sudderen op laag vuur, zodat de smaken elkaar goed kunnen leren kennen.
Wanneer de smaken de tijd hebben gehad om te mengen roeren we 3 eetlepels sojasaus door de Tom Yum heen, om de soep verder op smaak te brengen. Proef vervolgens goed: als je vindt dat de soep zouter mag, is dit het moment om de soep op smaak te brengen. Vervolgens kun je de pan van het vuur halen en in serveerkommen gieten. Nog even garneren met een scheutje citroensap en fijngesneden koriander en je hebt een heerlijk authentieke Tom Yum soep! Zo waan je je even in Thailand–en dat in je eigen eetkamer. Heerlijk tegen de kou, omdat hij rijkelijk gevuld en licht pittig is. Ongetwijfeld dat je vrienden en familie je gaan vragen om het recept van deze mooie soep!
Een Tom Yum soep is een heerlijk gerecht, vooral als het buiten koud is. Maar er zijn natuurlijk ook gerechten waarin citroengras gebruikt wordt die juist lekker zijn op een warme zomerdag, zoals een noodlesalade met een dressing van citroengras.
Hiervoor gaan we eerst de dressing maken. Deze maken we door 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel rijstazijn, 1 eetlepel honing, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel gemalen citroengras en een fijngesneden teen knoflook met elkaar te mengen. Meng dit goed tot een egale dressing. Eventueel kun je nog een snuf chilivlokken toevoegen voor wat extra pit.
Voor de body van deze salade nemen we 200 gram rijstnoedels, die je volgens de verpakking gekookt hebt en hebt laten afkoelen. Daaraan voegen we vervolgens zowel een julienne gesneden komkommer als wortel toe, een fijngesneden rode paprika, een handje taugé en naar smaak verse munt en koriander.
Meng de citroengras-dressing goed met de groenten, en voilá, je hebt een heerlijk frisse noodlesalade. Makkelijk, gezond, vegetarisch en ook nog eens super smaakvol! En om hem helemaal af te maken kun je deze salade nog garneren met fijngehakte pinda’s. Lekker voor de crunch. Als dat geen genieten wordt…!
In deze blog hebben we je meegenomen in de wereld van citroengras. Of, zoals het in Indonesië genoemd wordt, sereh. Deze frisse smaakmaker wordt vooral in veel Aziatische gerechten gebruikt, daarbuiten vrijwel niet. Daarom is dit met recht het best bewaarde geheim van de Aziatische keuken–alleen weet jij nu ook precies wat het geheim is!
We hopen dat je met het lezen van de verschillen tussen verse en gemalen citroengras een weloverwogen keuze tussen de twee kunt maken. Qua smaak merk je waarschijnlijk weinig verschil, vooral aan de houdbaarheid en het gebruiksgemak is waar je het verschil ziet. Ook hebben we laten zien welke heerlijk authentieke gerechten je hiermee kunt maken, zoals een echte Tom Yum soep en de noodlesalade met citroengras-dressing. Wat ga jij met citroengras maken? Een van deze gerechten, of heb je al een ander idee? Wij weten in ieder geval zeker dat deze frisse smaakmaker ook bij jou in de smaak gaat vallen. Geniet ervan en eet smakelijk!