Ben jij verzot op de Indiase keuken maar heb je zelf nog nooit iets bereid? Tijd om daar verandering in te brengen, want Indiase gerechten maak je heel eenvoudig zelf! Van heerlijke curry’s met naanbrood tot samosa’s, papadum en dahl; met de juiste specerijen breng jij alle Indiase lekkernijen tot leven. Ter ere van Divali – hét beroemde lichtjesfeest – duiken we de Indiase keuken in.
Ben jij al bekend met Divali? Divali, ook bekend als Diwali of deepavali, is een belangrijk feest in het hindoeïsme en komt oorspronkelijk uit India. Met dit vijfdaagse feest wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd, waarbij het licht wint van de duisternis. Tijdens Divali worden overal in en rondom het huis kleine lampen, genaamd diya’s, aangestoken. Divali betekent letterlijk ‘rij van diya’s’ en wordt daarom ook het Indiase lichtjesfeest genoemd. Met alle lichtjes wordt Lakshmi - de godin van het licht, voorspoed en rijkdom - vereerd.
Divali wordt in alle geuren en kleuren feestelijk gevierd. Tijdens het lichtjesfeest mogen de Indiase zoetigheden – genaamd Mithai – zeker niet ontbreken. Wat dacht je bijvoorbeeld van poories (gefrituurde broodjes), kokosballetjes, barfi, pistache luddu en zoete pompoen met amandelschaafsel? Deze heerlijke lekkernijen spoel je weg met een beker hete chai (het Indiase woord voor thee).
India is het op zes na grootste land ter wereld (ons land past maar liefst 95 keer in India!) en elke regio kent zijn eigen gerechten en recepten. Hoewel de Indiase keuken erg divers is, wordt de keuken gekenmerkt door het gebruik van vele specerijen en kruiden. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, peulvruchten, paneer (een soort verse kaas zonder stremsel) en ghee (geklaarde boter). Tandoori, dahl, tikka masala en butter chicken zijn bekende gerechten. Begint je maag al te rommelen?
Tijdens Divali worden er vooral vegetarisch gerechten bereidt. De verschillende godsdiensten in India hebben een grote invloed op de Indiase keuken. Hindoes eten geen rundvlees (de koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier) en islamieten eten geen varkensvlees (dit wordt als een onrein dier beschouwd). Veel Indiërs eten helemaal geen vlees, waardoor de Indiase keuken volop uit vegetarische gerechten bestaat.
Specerijen vormen de hoeksteen van de Indiase keuken. De heerlijke aroma’s, smaken en texturen van alle gerechten ontstaan door het juist mengen van specerijen. Goed nieuws: met een beperkt assortiment aan gedroogde en gemalen specerijen maak je al veel heerlijke gerechten! Heb je de volgende - in India veel gebruikte specerijen - in de kast, dan kom je een heel eind:
Kurkuma (Indiase geelwortel) herken je aan de mild bittere smaak en gele kleur. Niet knoeien dus. Deze specerij staat bekend als natuurlijke ontstekingsremmer.
Dé kruidenmix van de Indiase keuken: garam masala - waar we zo uitgebreid op induiken.
Een bekend en veelgebruikt specerijenmix uit de Indiase keuken is garam masala. Deze Indiase kruidige specerijenmix wordt o.a. gebruikt bij curry’s en tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk ‘heet kruidenmengsel’. Niet omdat het pittig is, maar vooral omdat het een verwarmende mix is. Hoewel iedere regio in India een eigen kruidenmix kent, zijn veel gebruikte specerijen in garam masala kardemom, koriander, peper, komijn, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Stuk voor stuk specerijen die echte smaakmakers zijn van de Indiase keuken!
Ben jij ook altijd zo druk, maar vind je smaakvolle, voedzame gerechten wel belangrijk? Ontdek onze Hurry Curry! Zoals de naam al doet vermoeden, maar je met deze heerlijke kruidenmix in een mum van tijd een heerlijke curry klaar. De Hurry Curry bevat o.a. komijn, koriander, kurkuma, citroen en munt. En behalve een vleugje gember, vind je in deze kruidenmix géén toegevoegde suikers.
Of probeer eens deze handige ‘Bombay Curry’ kruidenmix sachet: 100% natuurlijk, vrij van toegevoegde suikers én volledig biologisch. Zo zet je snel en gemakkelijk een heerlijke maaltijd voor 4 personen op tafel!
Ben je al geïnspireerd geraakt? Hoog tijd om de Indiase keuken in te duiken - veel kookplezier gewenst!