Curry is misschien wel het meest veelzijdige gerecht ter wereld. Eigenlijk heeft iedere oma in India wel haar ‘geheime’ ingrediënt waarmee zij haar curry net even lekkerder maakt dan alle andere Indiase oma’s. Volgens haar dan natuurlijk. Toch is de basis voor iedere curry hetzelfde. En als jij thuis de lekkerste Indiase curry’s wilt maken, dan weet je met deze basis zeker dat je een heerlijke curry op tafel kunt zetten voor je familie, vrienden en natuurlijk jezelf.
Omdat curry zo veelzijdig, gezond en voedzaam is, zijn wij fan. En daarom delen we in deze blog graag de basis met je die je nodig hebt om een heerlijke curry te kunnen maken. Naast curry staat de Indiase keuken bekend om haar vele bereidingswijzen en bijgerechten. Ooit gehoord van een tandoor-oven? En heb je weleens zelf een mangochutney gemaakt? Als jij benieuwd bent naar al deze bereidingswijzen en bijgerechten en graag meer wilt leren over de smaakvolle Indiase keuken en haar curry’s; je leest er alles over in deze blog!
Een heerlijke curry begint met een goede basis. En hoewel iedere curry net weer even anders is, start het bereiden van een curry iedere keer opnieuw met dezelfde basiskruiden van waar je verder kunt bouwen aan een unieke, rijke en complexe smaak. Deze basis bestaat in praktisch alle gevallen uit een kruidenmix van kurkuma, koriander, komijn en garam masala. Hiermee creëer je op een relatief eenvoudige manier een solide basis voor dit geliefde gerecht.
Naast dit kruidenmengsel zijn er nog een reeks ingrediënten die aan iedere curry worden toegevoegd om die karakteristieke smaak te creëren. Door de kruidenmix aan te vullen met de klassieke aromaten - ui, knoflook en gember - geef je de curry body. Door vervolgens een vloeistof toe te voegen in de vorm van gepelde tomaten of kokosmelk (of allebei) geef je de kruiden, specerijen en aromaten een manier om elkaar te leren kennen en krijgt het de structuur waar je naar op zoek bent.
Nu we je hebben verteld wat de basis is van een goede curry zit je natuurlijk te springen om de keuken in te duiken. Maar bij een authentieke Indiase maaltijd komt toch nog wel iets meer kijken dan alleen de basis masala (zo wordt een kruidenmix in India genoemd) die we hierboven genoemd hebben. Daarom vertellen we je hieronder over 2 heerlijke bijgerechten en delen we een idee voor een volwaardige curry.
De volwaardige curry waar we het vandaag over willen hebben is de curry madras. Wat ons betreft een heerlijk toegankelijke curry, die in veel landen buiten India geliefd is. Deze curry kent haar oorsprong in de regio rond de Indiase stad Chennai, die vroeger Madras werd genoemd.
Een curry madras is toegankelijk omdat het traditioneel gezien met weinig andere ingrediënten dan de basis gemaakt wordt en niet al te pittig is. Los van de basiskruiden die we hierboven genoemd wordt de kruidenmix nog wel aangevuld met fenegriek, kaneel, kruidnagel, zwart mosterdzaad, venkel, chilipoeder (naar smaak natuurlijk) en uiteraard peper en zout. Door aan deze kruiden de aromaten (ui, knoflook en gember), tomaten en kokosmelk toe te voegen, krijg je een heerlijke curry madras. Even garneren met wat verse koriander, serveren met naan of rijst en je hebt iets waarmee je je vrienden en familie gegarandeerd gaat verrassen.
Als je weleens gezocht hebt naar Indiase gerechten, heb je tandoori vast eens voorbij horen komen. En hoewel veel mensen denken dat dit een curry is, is dat het niet. “Tandoori” verwijst namelijk naar een manier van het bereiden van voornamelijk kip. Eerst wordt de kip gemarineerd in een speciaal tandoori-mengsel, waarna het gekookt wordt in een tandoor, wat een soort kleioven is.
Het tandoori-mengsel is een marinade op yoghurtbasis. Door de yoghurt aan te vullen met citroensap en een combinatie van knoflook, gember, garam masala, komijn, koriander en kurkuma (herken je de basiskruiden?) krijg je een prachtige marinade. Soms wordt aan deze marinade zelfs een rode kleurstof toegevoegd om de tandoori haar kenmerkende rode kleur te geven. Vervolgens wordt de kip voor een paar uur of zelfs een hele nacht gemarineerd in de marinade, waarna het traditioneel gezien gekookt wordt in een tandoor, wat de kip een licht verkoolde buitenkant geeft.
Hoewel het gebruiken van een tandoor de authentieke manier is, heb je dit waarschijnlijk niet thuis in je keuken staan. De kip bakken in een koekenpan op hoog vuur geeft een resultaat wat in de buurt komt, dus daarmee kun je deze methode ook prima gebruiken! Het resultaat is een heerlijk smaakvol stukje kip, wat een prachtig bijgerecht is bij bijvoorbeeld de curry madras.
En dan nog zo’n heerlijk bijgerecht uit de Indiase keuken: chutney. Hoewel curry waarschijnlijk het meest veelzijdige gerecht ter wereld is, komt de chutney gevaarlijk dicht in de buurt. Naast dat iedere Indiase oma een ‘geheim’ ingrediënt voor haar curry heeft, heeft bijna iedere Indiase familie hun eigen chutney. Dit heeft geleid tot een enorme diversiteit aan chutney’s die je nu over de hele wereld kunt vinden.
Toch is de bekendste variant waarschijnlijk de mangochutney: een zoete, ietwat pittige saus die heerlijk bij een curry is. En hoewel je het tegenwoordig in veel supermarkten kunt vinden, is het erg eenvoudig om het zelf te maken. En nog lekkerder ook!
Uiteraard heb je hiervoor een aantal rijpe mango’s nodig. Zelf maken we altijd meer dan we nodig hebben, want als je toch bezig bent… Plus, je kan het prima een maand bewaren in een weckpot in de koelkast. Voor een volle weckpot van een liter gebruiken wij 4 tot 5 groene mango's.
Ook gaat er in deze chutney een gesnipperd uitje, een stuk gember, 3 knoflooktenen, mosterdzaad en chilipoeder om het geheel een beetje pit te geven. Daarnaast is ons geheime ingrediënt een handjevol rozijnen, heerlijk in deze chutney!
Voor een chutney heb je natuurlijk een vloeistof nodig om een mooi siropige chutney te krijgen. Daarvoor gebruiken we 1 deel azijn en 2 delen suiker. Door de suiker in de azijn op te laten lossen en vervolgens alle ingrediënten een uurtje in de vloeistof te laten pruttelen, krijg je een heerlijke chutney - zeker het proberen waard!
En hoewel het niet moeilijk lijkt, kan het best even tijd kosten om naast je drukke leven ook nog op een doordeweekse avond elke keer een kruidenmix te maken. Of je wilt er gewoon zeker van zijn dat de verhoudingen van de verschillende kruiden kloppen. Dan helpen we je graag met de Hurry Curry kruidenmix! We hebben deze kruidenmix speciaal ontwikkeld voor een snelle curry voor op de doordeweekse avond. Hiermee zet je binnen no-time een heerlijke curry op tafel.
Curry is misschien wel het meest veelzijdige gerecht wat er bestaat en daarom een prachtig gerecht om toe te voegen aan je arsenaal van gerechten. Met deze blog hebben we je informatie en inspiratie proberen te geven om vol goede moed de keuken in te duiken. Of het nu een curry madras wordt, je zelf gaat experimenteren met het maken van je eigen kruidenmix, of de Hurry Curry kruidenmix gaat gebruiken voor een makkelijke doordeweekse curry - eet smakelijk! Zoals we in het begin van deze blog al zeiden heeft bijna iedere oma in India haar ‘geheime’ ingrediënt. Wat wordt die van jou?