Kip piri piri, wie kent het niet? Maar ken je ook de naamgever van dit iconische gerecht–de piri piri peper? Niet? Dan is het de hoogste tijd daar verandering in te brengen, want met deze peper kun je zoveel meer dan alleen kip piri piri maken. Deze pittige, fruitige smaakmaker kun je op de meest uiteenlopende manieren inzetten, waarom we je middels deze blog graag meer vertellen over deze heerlijke peper.
We beginnen met de oorsprong van de piri piri peper. Vervolgens nemen we je mee in hoe je zelf de iconische piri piri kruidenmix kunt maken, maar ook waar je moet zoeken als je graag een kant-en-klare piri piri wilt. En natuurlijk vertellen we je hoe je kip piri piri kunt maken, maar laten we ook een ander, niet zo voor de hand liggend, recept zien waarin de piri piri peper terugkomt. Klaar voor wat pit? Laten we dan beginnen!
De letterlijk vertaling van piri piri vanuit het Swahili is ‘chilipeper’. De piri piri is dan ook een pepersoort die behoort tot de chilipeper familie, net als de jalapeno, serano en cayenne peper. Deze peper kent zijn oorsprong in Amerika, maar is door de Portugese ontdekkingsreizigers meegenomen tijdens hun verre reizen en daardoor terechtgekomen in Afrika. Hier werd deze peper al snel gebruikt in verschillende gerechten.
Nadat de Portugezen de piri piri hebben afgezet in Afrika, hebben ze hem ook mee terug naar hun thuisland genomen. Hier is de piri piri uitgegroeid tot een onderdeel van de nationale keuken. De piri piri staat bekend om zijn intense hitte, maar toch subtiel fruitige smaak. Door deze unieke combinatie wordt piri piri door veel koks gebruikt in sauzen, marinades en kruidenmixen, om een mooie kick toe te voegen.
Daarnaast wordt de piri piri ook op andere manieren verwerkt. Zo zie je het vaak terug in piri piri olie, een heerlijk pittige smaakmaker. Piri piri olie bestaat uit olie, cayenne peper, piri piri en zout. Deze olie kan gebruikt worden als krachtige marinade voor vlees en kip, om te verwerken in een dressing, of om simpelweg brood in te dippen.
Piri piri is een graag geziene gast in allerlei kruidenmixen, waaronder natuurlijk de gelijknamige piri piri kruidenmix. Deze kruidenmix kun je thuis prima maken, mits je een aantal basiskruiden in huis hebt. De piri piri kruidenmix wordt altijd gevormd door een basis van de piri piri peper, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, oregano, peper en zout. Dit is een kruidenmix die wordt gebruikt om de wereldberoemde kip piri piri mee te maken, maar ook kan je dit gebruiken om andere stukken vlees en vis in te marineren.
Hoewel de basis voor de piri piri kruidenmix voor iedere kok hetzelfde is, kun je hier naar smaak natuurlijk ieder kruid aan toevoegen wat je maar wil. Ga je liever voor een kruidige, aromatische versie? Dan kun je er voor kiezen om gedroogd basilicum toe te voegen. Of voeg je liever een aardse, warme aroma toe aan jouw piri piri kruidenmix, kun je er komijn aan toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ga je liever voor een kant-en-klare piri piri kruidenmix om jezelf een hoop tijd te besparen en zeker te zijn van een heerlijk gebalanceerde smaak? Dan kun je in ons assortiment de piri piri kruidenmelange vinden. Aan de basis die we hierboven genoemd hebben, hebben we koriander, basilicum, gember, komijn, mosterd en kurkuma toegevoegd. Na veel experimenteren en proeven zijn we op deze mix uitgekomen–een mooi gebalanceerde, rijke en pittige smaakmaker. Uiteraard is deze mix vrij van E-nummers, zodat jij verantwoord kunt genieten van deze heerlijke kruidenmix.
Hieronder gaan we je laten zien hoe je zowel de piri piri kruidenmix als piri piri olie kunt gebruiken in de keuken. In het gerecht die we hieronder als eerste gaan noemen gebruiken we de piri piri kruidenmix, dus zorg dat je deze gemaakt hebt of een kant-en-klare mix hebt bemachtigd.
Je kunt geen blog schrijven over piri piri kruiden zonder kip piri piri uit te lichten. Dit is misschien wel het meest iconische gerecht dat met piri piri kruiden gemaakt wordt en is een echte klassieker uit de Portugese keuken.
Wat we hiervoor nodig hebben zijn 4 kippenbouten, 2 eetlepels van de piri piri kruidenmix, 3 eetlepels olijfolie, 3 tenen knoflook, het sap van een citroen en zout en peper naar smaak. Combineer alle ingrediënten, zonder de kip, in een grote kom, waarmee je de piri piri marinade gemaakt hebt. Vervolgens wrijf je de kippenbouten goed in met de marinade en laat je ze minstens 30 minuten in de koelkast marineren.
Grill vervolgens de gemarineerde kip op de grill of barbecue voor het beste resultaat. Doe dit op middelhoog voor zo’n 20 à 25 minuten terwijl je regelmatig keert. Mocht er nog wat marinade over zijn gebleven, kun je de kip hiermee besprenkelen tijdens het grillen voor nog wat extra smaak.
Wanneer de kip gaar is kan hij geserveerd worden! Op zichzelf al een heerlijk gerecht, maar voor een volledige maaltijd zou je dit kunnen serveren met bijvoorbeeld aardappelschijfjes en een gegrilde maïskolf. Letterlijk om je vingers bij af te likken!
En nu een iets minder voor de hand liggend recept, namelijk een pittige salade, die op smaak gebracht wordt met piri piri dressing. We beginnen hiervoor met de piri piri dressing. Deze kun je maken door 3 eetlepels piri piri olie (piri piri, cayenne peper, olie en zout), 1 eetlepel olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 theelepel honing en peper en zout naar smaak met elkaar te mengen.
Vervolgens gaan we groenten waaruit deze salade bestaat snijden en mixen. Hiervoor nemen we een gemengde sla naar keuze (bijvoorbeeld rucola en veldsla), gesneden cherrytomaatjes, dun gesneden rode ui en komkommer en een in blokjes gesneden avocado.
Hussel de groenten goed door elkaar, waarna je de dressing toevoegt. Daarna wederom goed husselen zodat de dressing gelijkmatig verdeeld wordt. Deze salade kun je vervolgens helemaal afmaken door hem te bestrooien met verkruimelde feta en eventueel geroosterde pijnboompitjes.
Door de piri piri olie te combineren met citroensap en honing krijg je een heerlijk gebalanceerde dressing, waarmee je een smaakvolle en verfrissende salade op tafel zet. Pittig, zuur, zoet, zout–alles zit erin.
Wat een heerlijk veelzijdige peper is die piri piri, hé? Naast dat je er kip piri piri mee kunt maken, kun je met een marinade waarin piri piri zit alle soorten vis en vlees marineren en er zelfs een salade prachtig mee op smaak brengen. Ga je jouw piri piri avontuur met de klassieke kip piri piri beginnen? Of durf jij direct diep in de wereld van deze pittige Portugese smaakmaker te duiken? Wat je ook met deze peper gaat doen, hij gaat ongetwijfeld een heerlijke kick toevoegen aan al je gerechten, waarmee jij je vrienden en familie kunt gaan verrassen. Geniet ervan!