Als je eens een gerecht uit de Arabische keuken gemaakt hebt, heb je deze kruidenmix ongetwijfeld voorbij zien komen: ras el hanout. “Het beste van de winkel”, dat is wat ras el hanout betekent in het Arabisch. Van oudsher is het een mix van de beste kruiden en specerijen die een kruidenier te bieden heeft en daarom mag deze kruidenmix ook niet ontbreken in het assortiment van Natural Spices!
Omdat “het beste wat de kruidenier te bieden heeft” van dag tot dag kan verschillen, is er geen eenduidige lijst van kruiden waaruit ras el hanout bestaat. Elke kruidenier of familie heeft zijn eigen “geheime” mix, echter zijn er zeker een paar basiskruiden die je in bijna iedere ras el hanout ziet terugkomen. In deze blog gaan we verder in op deze basiskruiden, waarom ras el hanout kan bijdragen aan een goede gezondheid, hoe je deze Arabische kruidenmix zelf kunt maken èn hoe je het kunt gebruiken! Lees je mee?
Ras el hanout is dus een kruidenmix die voornamelijk gebruikt wordt in de Arabische keuken. Vooral in gerechten uit Turkije, Algerije en Marokko zie je het vaak op de ingrediëntenlijst terugkomen. Het is een veelzijdige kruidenmix die een warme en complexe smaak toevoegt. Vooral in stoofschotels zoals tajine en rijst- en couscousgerechten voeg je met ras el hanout die kenmerkende warme Noord-Afrikaanse aroma toe.
Naast dat ras el hanout een warme, complexe smaak toevoegt aan je gerechten, kunnen we aan ras el hanout ook allerlei gezondheidsvoordelen toeschrijven. Ras el hanout is een mix van veel verschillende kruiden, waarmee ieder afzonderlijk kruid op zijn eigen manier kan bijdragen aan de gezondheid.
Zo vertelden we in een eerdere blog over de gezondheidsvoordelen van cayenne peper. Daarmee kun je door cayenne peper toe te voegen aan ras el hanout een kruidenmix maken die goed helpt tegen de verkoudheid. Of denk eens aan de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma, een kruid dat je ook vaak ziet terugkomen in ras al hanout. En wat te denken van kaneel, wat de stofwisseling bevordert en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel–ook een graag geziene gast in deze kruidenmix. Het ligt natuurlijk aan de samenstelling van de ras el hanout, maar door het toevoegen van specifieke kruiden kan het toevoegen van ras el hanout jou helpen om een gezond leven te leiden.
Maar waar begin je als je deze kruidenmix zelf wilt maken? In praktisch iedere ras el hanout zien we de volgende aromatische kruiden en specerijen terugkomen, die je als basis voor jouw eigen ras el hanout kunt gebruiken: kaneel, koriander, komijn, gember, kurkuma, nootmuskaat, kardemom, piment, kruidnagel en zwarte peper. Hieraan kun je naar smaak nog een hele reeks aan kruiden toevoegen, zoals cayenne peper, laos, paprikapoeder, selderijzaad, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Door deze kruiden te mixen met elkaar creëer jij je huisgemaakte ras el hanout! En omdat de mogelijkheden eindeloos zijn is het goed om te experimenteren met verschillende samenstellingen, zodat jij een ras el hanout kunt maken die voor jou “het beste van de winkel” is!
Mocht je de eindeloze mogelijkheden overweldigend vinden en liever op een “veilige” manier jouw avontuur met ras el hanout beginnen, dan kun je ook voor een kant-en-klare ras el hanout gaan. Zo hebben wij in ons assortiment de Yalla Yalla kruidenmix, wat een ras el hanout is met maar liefst 18 verschillende kruiden en specerijen. In deze kruidenmix hebben wij al onze favoriete kruiden en specerijen gemixt, waarmee we recht doen aan de naam. Zo hoef jij zelf niet te experimenteren en alle kruiden en specerijen afzonderlijk aan te schaffen, terwijl je wel kunt genieten van de heerlijk warme en complexe smaak van ras el hanout.
Als je liever een biologische ras el hanout wilt die ook nog eens vrij is van zout, kan je ook je hart ophalen. We hebben namelijk onlangs de Hanout Harmony, als onderdeel van een viertal Bio Specials, toegevoegd aan ons assortiment! Samengesteld met enkel biologische kruiden en specerijen, vrij van zout en geen E-nummers, zodat jij verantwoord kunt genieten van een authentieke ras el hanout.
Nu je weet wat ras el hanout is en hoe je het zelf kunt maken nemen je graag mee in twee Arabische gerechten waarin ras el hanout de ster van de show is. Hiermee hopen we je inspiratie te geven om zelf de keuken in te duiken om te proeven wat ras el hanout jou allemaal te bieden heeft.
Eerst een echte Arabische klassieker. Kip, couscous en ras el hanout is namelijk een combinatie die je vaak terugziet in de Arabische keuken. Daarom is dit bij uitstek een gerecht die we je niet willen onthouden als we het hebben over ras el hanout. Met dit gerecht kun je direct in het diepe duiken wat betreft de Arabische keuken en proeven wat ras el hanout te bieden heeft.
Om te beginnen nemen we hiervoor twee kipfilets, die we bestrooien met elk een eetlepel ras el hanout en peper en zout naar smaak. Zorg ervoor dat beide zijden van de kipfilets gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden. Verhit vervolgens in een grote koekenpan twee eetlepels olijfolie, waarin we de kipfilets goudbruin bakken. Wanneer de kip gaar is haal je deze uit de pan. Houd ze warm, bijvoorbeeld in een afgesloten bakje of wikkel ze in aluminiumfolie.
Omdat we de groenten en couscous gaan bakken in dezelfde pan worden hieraan ook direct de heerlijke smaak van ras el hanout toegevoegd. Als groenten gebruiken we in dit gerecht twee fijngehakte tenen knoflook, een versnipperd uitje en een in blokjes gesneden rode en gele paprika. Bak deze in dezelfde koekenpan als waarin de kip gegaard is, tot de groenten zacht zijn.
Vervolgens voeg je 150 gram ongekookte couscous toe en roer je het geheel goed door. Giet hier vervolgens 350 ml kippenbouillon bij, dek de pan af en laat het geheel een minuut of 5 sudderen. In de tussentijd kun je de kipfilet in reepjes snijden, die na 5 minuten op de couscous gelegd kunnen worden. Om het geheel af te maken kun je het garneren met gehakte koriander, of als je hier niet van houdt peterselie voor wat extra kleur en frisheid. Zo zet je binnen 20 minuten een warme en kruidige couscous op tafel, lekker genieten op een Arabische manier!
Hoewel we je hierboven een recept hebben gegeven wat typisch Arabisch is, is hummus misschien wel hèt bekendste gerecht uit de Arabische keuken. En helemaal met ras el hanout kun je hummus een kruidige en aromatische kick geven, waarmee je het naar het volgende niveau tilt.
Om te beginnen heb je hiervoor een blik kikkererwten nodig, de basis van hummus. Laat de kikkererwten even uitlekken (tip: bewaar het sap - de aquafaba, zodat je dit kunt gebruiken om de consistentie van het eindresultaat naar wens aan te passen) en spoel ze goed af. Doe de kikkererwten vervolgens in een keukenmachine of blender. Hieraan voeg je 3 eetlepels tahin, 2 tenen knoflook, een gezonde scheut citroensap en een eetlepel ras el hanout toe. Mix of blend de ingrediënten daarna tot een gladde massa. Mocht je de hummus nog wat te grof vinden kun je naar wens aquafaba, het vocht waarin de kikkererwten in het blik zitten (en je hopelijk bewaard hebt!), toevoegen. Doe dit totdat de hummus de gewenste consistentie heeft.
Breng vervolgens de hummus verder op smaak met zout en peper. Ook kun je na het mixen van de hummus nog prima een scheut citroensap toevoegen als je hem graag wat frisser wilt maken, of nog een snuf ras el hanout als je de hummus nog niet kruidig genoeg vindt. Schep de hummus daarna uit de keukenmachine of blender in een serveerschaal, waarna je het kunt garneren met verse koriander of peterselie. En voor een echte finishing touch kun je een snuf paprikapoeder toevoegen, om een rode kleur (het oog wil immers ook wat) en nog wat warmte toe te voegen aan de hummus.
Deze hummus kun je vervolgens serveren met Libanees platbrood, pitabroodjes of gesneden wortel en komkommer. Heerlijk om te dippen als voorgerecht of tijdens een borrel!
Hierboven hebben we je meegenomen in de wereld van ras el hanout, dè kruidige en warme smaakmaker uit de Arabische keuken. Zoals we hierboven vertelden is er geen echt recept voor ras el hanout en heeft iedere kruidenier of familie zijn eigen “geheime” recept. Daarom is ras el hanout bij uitstek een kruidenmix om lekker mee te experimenteren–maak een ras el hanout die voor jou “het beste van de winkel” is!
Mocht je geen zin of tijd hebben om hiermee te gaan experimenteren, helpen we graag met de Yalla Yalla kruidenmix of de biologische Hanout Harmony. Beide kruidenmixen zijn interpretaties van ras el hanout, waarin we onze favoriete kruiden, die goed passen bij de Arabische keuken, bij elkaar hebben gevoegd om een heerlijke smaakmaker te creëren. We hebben ruim de tijd genomen om te experimenteren waarmee we de beste balans van smaken gemaakt hebben, waarmee we zeker weten dat deze kruidenmixen ook bij jou in de smaak gaan vallen.
Welke kruiden gaan er in jouw unieke ras el hanout? En welke gerechten ga je hiermee maken? Wij zijn reuze benieuwd! Om te beginnen kun je inspiratie halen uit de twee gerechten die we hierboven genoemd hebben. En als bonus hebben we nog een recept dat volledig staat uitgeschreven op onze website: de Yalla Yalla pompoensoep. De mogelijkheden met deze veelzijdige smaakmaker zijn eindeloos. Geniet ervan en eet smakelijk!